Az árfigyelő bekapcsolásához adja meg nevét és e-mail címét:
Név:

E-mail cím:

Minimum értesítési szint:
Ft

  • 2017.03.29.
  • Ford

A fiatalok gyorsan hajtanak, okostelefonjukon böngésznek és ittasan vezetnek, amikor szüleik autóját használják

 

– sokuk pedig kérés nélkül is elviszi a kocsit 


A fiatal autóvezetők kockázatosan autóznak, amikor szüleik autóját vezetik: gyakran túllépik a sebességhatárt, telefonálnak, vagy éppen ittasan ülnek a volán mögé.


Ezek a megállapításai annak az új felmérésnek, ami a Ford megbízásából készült, s ami kihangsúlyozza a fiatalok vezetésbiztonsági oktatásának szükségességét Európában*, ahol a fiatal autósok első számú halálozási oka az autóbaleset**, s ahol a gazdasági helyzet miatt az iskolából kikerült tizen- és huszonévesek hosszabb időn át laknak szüleikkel.


A megkérdezettek túlnyomó többsége (82 százalék) használja a szülei autóját; 39 százalékuk lépte már túl a sebességhatárt, 35 százalékuk vitte el a kocsit anélkül, hogy szólt volna erről, és 27 százalékuk használja okostelefonját vezetés közben beszélhetésre, üzenetírásra vagy szelfizésre. A válaszadók 6 százaléka azt is elmondta, hogy vezetett már ittasan.


“A hazaköltözés – vagy az, hogy el sem költöznek otthonról – súrlódásokhoz vezet a szülők és a fiatalok közt, akik nem fogadják el, hogy továbbra is gyerekként kezeljék őket,” mondta el Györke Orsolya, a Ford Driving Skills for Life magyarországi program managere. “A fiatal felnőttek a szabadság szimbólumát és a baráti programok eszközét látják a család autójában. Ám a saját és a többi közlekedő biztonsága érdekében – különösen akkor, ha a képességeiket meghaladó teljesítményű autót használnak – biztosítani kell számukra, hogy megtanuljanak felelősséggel közlekedni. A Ford ezért 2017-ben Magyarországon is elindítja a friss jogosítvánnyal rendelkező fiataloknak szóló ingyenes vezetéstechnikai oktató programját, melynek során a vezetés közben adódó vészhelyzetekre próbáljuk felkészíteni a fiatalokat ” – teszi hozzá Györke Orsolya.


Európában a 18-29 éves korosztály fele még a szüleivel él, aminek okai közt ugyanúgy szerepel a fiatalokat sújtó, nagyarányú munkanélküliség, mint az emelkedő lakbérek. A friss diplomások az iskola befejezése után gyakran hazaköltöznek; őket nevezik manapság “bumeráng generációnak”.
E generáció képviselői arról számoltak be a felmérésen, hogy bár van saját autójuk, gyakran használják a család autóját is, hogy ezzel pénzt spóroljanak, vagy hogy lenyűgözzék barátaikat. Szüleik számára ez komoly pénzügyi megterhelést jelent; a felmérés szerint egy otthon élő fiatal felnőtt évente akár 1.300.000 Ft plusz költséget is jelenthet a család számára, amiben része van az autó magasabb biztosítási díjának, illetve a gyakoribb tankolási és javítási költségeknek is.