Az árfigyelő bekapcsolásához adja meg nevét és e-mail címét:
Név:

E-mail cím:

Minimum értesítési szint:
Ft

  • 2019.05.11.
  • Toyota

A Denso gyártja a Toyota elektromos alkatrészeit

A Toyota és a DENSO bejelentették, hogy az alapvető elektronikai alkatrészek gyártását a Toyota és a Lexus számára ezentúl a világ második legnagyobb autóalkatrészgyártója a DENSO végzi majd, amelyben a Toyota Csoport egyharmados tulajdonrésszel rendelkezik, és így annak legnagyobb részvényese.

A két vállalat 2018 júniusában kezdett tárgyalásokat arról, hogy a Toyota és a DENSO központi elektronikai alkatrészgyártását áthelyezik a DENSO-hoz, és részletes tanulmányokat készítettek ennek megvalósításáról.

A DENSO globális értékesítéseinek egyébiránt közel felét teszik ki a Toyota részére történő eladások. A Toyota elektronikai alkatrészeinek gyártását jelenleg közösen irányítja a Toyota és a DENSO.
A jövőben ezeket a fejlesztési funkciókat és a gyártási műveleteket a DENSO végzi majd, elmélyítve a partneri kapcsolatot a két vállalat között, amelyet a Toyota DENSO-ban fennálló egyharmados tulajdonrésze és vezető részvényei pozíciója is alátámaszt.

A DENSO magas szintű szakértelemmel rendelkezik az elektronikai komponensek terén, így az ezzel kapcsolatos tevékenységek átvételével gyors és versenyképes fejlesztési és termelési struktúra alakul ki.

Ennek egyik előnye az erőforrás-felhasználás maximalizálása, aminek köszönhetően a Toyota Csoporton belül felszabadított erőforrásokat olyan új területekre lehet átirányítani, amelyek növelik a jövőbeli mobilitás értékét, ezáltal erősítve a Toyota Csoport versenyképességét.

A kezdeti megbeszélések arra irányultak, hogy 2019 végéig megtörténhessen a termelési műveletek átirányítása, 2022-ig pedig a fejlesztési funkciók konszolidációja, de a zökkenőmentes átvitel és az új struktúra gyorsabb kialakítása érdekében mindkét vállalat megállapodott abban, hogy 2020 áprilisában mind a fejlesztést, mind a termelést átveszi a DENSO.

A megállapodás főbb pontjai

  • Az elektronikai alkatrészek gyártási műveleteinek egységesítése: 2020. április 1-én a Toyota Hirose üzemében folyó elektronikai alkatrészgyártás a DENSO irányítása alá kerül. A földterületet, a termelési infrastruktúrát (beleértve az épületeket, a berendezéseket és a szoftvert is), valamint a Hirose üzem egyéb tartozékait a DENSO veszi át.
  • Az elektronikai alkatrészek fejlesztésének átadása: 2020. április 1-én az elektronikai alkatrészek fejlesztési műveleteit átveszi a DENSO. Az ezzel kapcsolatos terveket, fejlesztő berendezéseket és egyéb elemeket a DENSO-hoz továbbítják.

A mélyreható átalakítás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a Toyota és a DENSO további erőfeszítéseket tesz a teljes Toyota Csoport versenyképességének növelésére a csoporton belüli koordináció további erősítésével.